Zo maak je poseren voor een foto minder lastig!
Is het de hoogste tijd voor sprekende team- en portretfoto’s van medewerkers? Dan schakel je waarschijnlijk een ervaren fotograaf in. Toch ben je er dan nog niet. Want ongedwongen poseren voor een foto is voor veel mensen wel een ‘dingetje’. Met deze poseertips wordt dat poseren wel gemakkelijker!
Als collega’s gaan poseren voor een foto
Veel mensen vinden het lastig om op een natuurlijke en sprekende manier op de foto te gaan. Een ervaren fotograaf zal ze op hun gemak stellen en toch mooie, natuurlijke portretten maken. Maar jij kunt collega’s vooraf al extra vertrouwen in een goede afloop geven door ze van praktische tips te voorzien. Over kleding, make-up en houding bijvoorbeeld.
Kledingtips voor zakelijke portretten en foto’s
Je kunt collega’s de volgende tips geven voor hun kleding en eventueel make-up:
- Vertel of ze alleen met hoofd en schouders in beeld komen of volledig.
- Geef aan dat ze het best kleding kunnen dragen waar ze zich vertrouwd en prettig in voelen
- Vermeld of de kleding representatief moet zijn voor hun functie. Wees zo duidelijk mogelijk in wat je onder ‘representatief’ verstaat.
- Benoem bij wie ze terecht kunnen als ze vragen hebben over hun kleding. Kunnen ze dat met een leidinggevende afstemmen, zorg er dan voor dat deze weet wat gevraagd of gewenst is.
- Adviseer kleding die niet overduidelijk seizoensgebonden is. Dus liever niet een heel dikke trui of een mouwloos T-shirt of jurk.
- Tip ze dat een tekst op een T-shirt of sweater niet altijd handig is. Het gebeurt vaak dat een deel van de tekst niet op de foto komt en dan kunnen die eerste woorden soms zelfs iets heel anders suggereren dan bedoeld. Een bedrijfsnaam kan natuurlijk wel (mits op de goede plek)!
- Erg drukke prints kunnen erg afleiden of de foto onrustig maken. Effen stoffen of kleding met een rustig motief hebben de voorkeur.
- Geef advies over make-up: wie normaal gesproken geen make-up gebruikt kan dit beter ook niet gaan doen voor de foto. Meer make-up dan normaal maakt mensen mogelijk juist onzeker (‘zit het wel goed?’) en soms ook minder herkenbaar voor de mensen die met hen te maken krijgen.
- Voor brildragers is het fijn als ze een bril met ontspiegelde glazen hebben. Misschien kan de bril ook af als ze die niet altijd dragen?
Tips voor een goede houding op de foto
Bijna iedereen vindt het moeilijk om te ontspannen en echt zichzelf te zijn als ze eenmaal in de lens kijken. Je kunt hen helpen door hen vooraf de volgende tips te geven:
- Doe de kin liever niet omhoog.
Dit geeft onbedoeld een arrogante houding. - Ga liever niet frontaal voor de fotograaf staan of zitten.
Draai je schouders iets in, bijvoorbeeld door je voeten in een ‘V’ te zetten. Dat maakt de houding open en veel minder stijf. - Lachen hoeft niet maar mag wel.
Voelt lachen natuurlijk voor iemand dan is dat prima. Anders volstaat een open, vriendelijke blik ook. Oefenen voor de spiegel helpt!
Twee poseertips vóór de fotoshoot
Als jij als organisator de schone taak hebt om alles zo goed mogelijk te laten verlopen, zijn deze twee tips misschien ook handig:
- Kijk of je mensen een voor een kunt laten fotograferen,zonder onnodige omstanders die misschien ook nog op de foto moeten. Die kunnen degene die aan de beurt is namelijk flink op de zenuwen werken.
- Vraag de fotograaf om in ieder geval drie beelden per persoon te maken. Meer mag ook natuurlijk, want zo kan de geportretteerde een keus maken waar deze zich goed bij voelt. Vertel je collega’s dit vooraf, dat helpt als extra geruststelling bij het poseren.
Meer informatie?
Onze fotografen weten precies hoe ze mensen snel op hun gemak krijgen, zodat natuurlijke en aantrekkelijke portret- en teamfoto’s ontstaan. Vraag ons daarom gerust om advies, informatie of offerte via onderstaand formulier. De eerste stap naar mooie foto’s! Heb je daar een vraag over of wil je advies? Gebruik onderstaande link en we reageren snel!