Heb je een professionele fotograaf nodig maar weet je niet hoe je de juiste fotograaf moet kiezen? We laten je zien hoe je in vijf stappen tot een goede keuze komt, zonder dat het zeeën van tijd kost.

Stap 1. Bedenk wat je wilt

Dat klinkt wat flauw, maar voor je gaat googelen is het echt slim om eerst gericht te bedenken wat voor fotograaf je zoekt en dat te verwerken in je zoekopdracht of in een vraag aan je netwerk. Dat voorkomt dat je allerlei bruidsfotografen in de zoekresultaten ziet, of portretfotografen aangereikt krijgt terwijl je juist productfoto’s nodig hebt. Zo kun je gericht zoeken of vragen naar een:

  • Portretfotograaf
  • Natuur- of landschapsfotograaf
  • Architectuurfotograaf
  • Reportagefotograaf
  • Evenementfotograaf
  • Persfotograaf
  • Reclamefotograaf

Als je gericht zoekt kom je veel sneller tot een longlist van mogelijke fotografen.

Stap 2. Formuleer je pakket van eisen

Zoek je een fotograaf uit de buurt of maakt dat niet uit? Heb je speciale eisen aan apparatuur of bewerkingen die iemand moet doen? Moet iemand direct beschikbaar zijn? Zoek je een fotograaf met toonaangevende opdrachtgevers of is die ervaring niet nodig? Door je wensen op een rij te zetten maak je de longlist weer een stukje kleiner en kun je straks gerichter informatie opvragen.

Stap 3. Bekijk portfolio’s van fotografen

Aan een portfolio van een fotograaf kun je zien of iemands stijl je aanspreekt en past bij het doel dat je voor ogen staat. Bedenk wel dat de foto’s die je bekijkt mede het resultaat zijn van opdrachtgevers en hun keuzes. Ook zet een fotograaf meestal niet al zijn werk op de website, maar maakt daar ook een keuze in. Maar al met al krijg je zo wel een goede, eerste indruk van iemands stijl en ervaring

Stap 4. Maak een Top 3 of Top 5

Breng de fotografen die je aanspreken en nu nog in je selectie zitten, terug tot drie à vijf namen of bureaus. Kijk bij deze fotografen op hun website wat hun werkwijze is en hoe die aansluit op jouw opdracht en specifieke eisen uit stap 2. Met die informatie kun je de overgebleven namen ordenen tot bijvoorbeeld een Top 3. Ook kun je referenties van deze fotografen zoeken, bijvoorbeeld op Facebook of via de Google Bedrijfspagina. Referenties zeggen niet alles en ook het ontbreken ervan hoeft geen slecht teken te zijn, maar ze kunnen wel helpen bij het verfijnen van je keuze.

Stap 5. Vraag informatie en/of een offerte

Neem met de fotografen uit je Top 3 persoonlijk contact op en kijk of ze je echt van dienst kunnen zijn en of het klikt. Leg uit wat je zoekt en vraag of ze eventueel beeld in hun portfolio hebben dat niet op hun site staat, maar wel aansluit bij jouw wensen. Of vraag naar de totstandkoming van de portfoliobeelden die je aanspreken. Zo krijg je meer zicht op iemands werkwijze en stijl(en).

Natuurlijk kun je ook een offerte opvragen. Offertes beoordelen van een fotograaf is soms lastig. Mocht je tegen problemen aanlopen dan helpt ons artikel over de tarieven van bedrijfsfotografie je mogelijk verder.

Tot slot nog een goedbedoelde waarschuwing…

Een fotograaf kiezen? Kijk uit met LinkedIn…

We raden je van harte af om via een bericht op LinkedIn anderen om suggesties voor een goede fotograaf te vragen. Het helpt je waarschijnlijk van de regen in de drup, omdat je dan al snel tientallen of zelfs meer dan 100 namen aangedragen krijgt. Goed bedoeld, maar het geeft je geen overzicht. Integendeel. Wat je wel zou kunnen doen is bij je eerstegraads je contacten kijken wie een baan als communicatieadviseur of marketingmanager heeft. Vraag deze mensen vervolgens via een privébericht of een mailtje om namen van fotografen met wie ze al prettig hebben samengewerkt of over wie ze goede berichten over hebben gehoord.

Waarschijnlijk ben je op zoek naar een goede fotograaf, anders zou je dit artikel niet lezen. Kijk dan eens in ons portfolio naar de opdrachten die onze fotografen al hebben uitgevoerd of vraag ons om meer informatie. Wij hebben bijna alle specialisaties in huis.