Veel mensen vragen ons hoe de tarieven voor bedrijfsfotografie zijn opgebouwd. Ze willen weten welke kosten voor een bedrijfsreportage redelijk zijn en hoe je offertes van fotografen met elkaar kunt vergelijken. Het antwoord op deze vragen komt dichterbij als je weet hoe fotografen hun tarief berekenen.

Welke kosten rekenen fotografen

Fotografen die een offerte voor een bedrijfsreportage maken, kijken naar de volgende onderdelen van de opdracht:

·       Tijd op locatie

·       Reistijd en reiskosten

·       Nabewerkingstijd

·       Aantal afbeeldingen

·       Afkoop van rechten op de afbeeldingen

Het uurtarief van een fotograaf, het gewenste aantal afbeeldingen en de gebruiksrechten bepalen dan samen het tarief van een opdracht. Dat klinkt transparant, maar toch zijn er in de uitwerking van die (uur)tarieven nog veel variaties mogelijk.

Uurtarieven bedrijfsfotografie

De ervaring en reputatie van een fotograaf bepalen de hoogte van diens uurtarief. Maar eigenlijk zeggen uurtarieven niet veel. De uiteindelijke prijs hangt meer af van het aantal uur dat een fotograaf nodig denkt te hebben, dan van diens tarief per uur. Bovendien speelt nog een tweede factor mee: de nabewerking.

Want na de shoot begint een belangrijk tweede deel van het werk van de fotograaf: de selectie van de beste beelden en de bewerking ervan. Die nabewerking kan net zoveel tijd in beslag nemen als het eigenlijke fotograferen. De ene fotograaf zet die uren op de offerte als aparte post, de andere fotograaf calculeert deze uren in bij het tarief voor de fotografietijd op locatie. Hoewel de nabewerking voor jou als opdrachtgever vrij onzichtbaar is, is deze dus wel van invloed op de uurtarieven.

Offertes bedrijfsfotografie vergelijken

Die verschillende factoren maken het lastig om offertes te vergelijken en een eerste indruk van een offerte of uurtarief kan bedrieglijk zijn. Onderstaand voorbeeld uit de praktijk illustreert dat.

Een bedrijf in Almere vraagt twee fotografen in Amsterdam om een offerte voor het maken van een serie van 12 tot 15 foto’s binnen het bedrijf voor de website. De gebruiksrechten zijn voor onbepaalde tijd. Dat zorgt voor twee verschillende offertes:

Fotograaf A
Rekent een starttarief van € 225 en vervolgens nog twee uur à € 125. Voor de 32 kilometer en 30 minuten reistijd naar Almere rekent hij € 0,55 per kilometer. De totaalprijs voor 12 bewerkte foto’s komt daarmee op € 480,20.

Fotograaf B
Rekent drie uur op locatie à € 125 plus € 26,50 per geleverde foto. De fotograaf rekent geen reistijd, wel reiskosten van € 0,20 per kilometer. De totaalprijs voor 12 foto’s komt daarmee op € 705,80.

Waar fotograaf A op het eerste gezicht mogelijk afschrikt door zijn starttarief en hogere reiskosten, blijkt deze uiteindelijk dus fors goedkoper dan fotograaf B.

Tarieven voor het gebruik van de foto’s

In bovenstaand voorbeeld waren de gebruiksrechten voor onbepaalde tijd afgekocht. Maar niet elke fotograaf werkt zo. Een fotograaf kan de gebruiksrechten ook voor een jaar geven waarbij je het gebruiksrecht per jaar kunt verlengen. Dit is vaak van invloed op de genoemde prijs en in veel gevallen onvoordelig.

Advies bij fotografie offertes

Ons advies is daarom altijd om je niet blind te staren op een starttarief of uurtarief, maar om door te rekenen wat de uiteindelijke eindprijs wordt. Verder raden we je aan om vooraf goed en gedetailleerd te bedenken wat je vraagt van een fotograaf. Als het bedrijf in Almere dat niet had gedaan en niet had aangegeven 12 tot 15 foto’s nodig te hebben, hadden ze geen goed vergelijkingsmateriaal gehad.

Meer informatie?

Vraag je bij ons een offerte dan krijg je die niet alleen snel, maar is ook meteen duidelijk wat je krijgt en wat je betaalt. Onze uurtarieven zijn namelijk inclusief nabewerking en gebruiksrecht voor onbepaalde tijd. Dat is wel zo helder en gemakkelijk. Heb je daar een vraag over of wil je advies? Gebruik onderstaande link en we reageren snel!